Rugbyregler

Många har märkt att rugby oftast liknar en annan sport, och det är ingen mindre än amerikansk fotboll. Då kan man fråga sig själv; vad gör att rugby och amerikansk fotboll är så lika? Svaret är att amerikansk fotboll har sitt ursprung i den engelska rugbyn, som i sin tur uppkom som en variant till den vanliga fotbollen. När rugbyn väl hade tagit sig över havet till USA dröjde det inte länge förrän amerikanerna förändrade reglerna och det blev ett helt annat spel.

Många upplever rugby som en sport där man slåss rätt mycket och kan leda till att flertalet skador uppstår under en match. Det finns regler som i andra sporter om vad man får göra och inte göra, samt vilka påföljder det blir om man genomför något som inte är bra av något slag.

Själva spelet i sig är väldigt lätt att förstå. Det startar alltid med att ena laget ser till att sparka bollen från mittlinjen och detta riktat mot motståndarna. När bollen har passerat en 10-meterlinje, får alla spelarna från båda lagen försöka fånga bollen och därmed sätta igång spelet. Det som skiljer rugbyreglerna från regler i liknande sporter, är att bollen aldrig får passas framåt utan ska alltid passas bakåt eller i sidled, tills man har möjlighet att kasta bollen över motståndarens mållinje. Där ska bollen läggas ner på marken och där får man poäng. Man kan även få poäng genom vad som kallas försök, målspark, straffspark och målspark men det är att få bollen över mållinjen som ger mest poäng.