Bollsporten handboll

Förutom rugby finns det flera bollsporter där man ska kasta bollen mellan spelarna. En sådan sport som dessutom är mycket populär här i Sverige är Handboll.

Sporten handboll spelades för första gången i Sveriges grannland, Danmark i slutet på 1800-talet. Detta var första gången handbollen spelades så som man känner igen den idag, men det har funnits liknande sporter redan under romarrikets tid. Dessa sporter kallades för Urania och Harpastum och grunden i spelet var att man skulle fånga en boll som kastades runt.

I början av 1900-talet spelades handboll utomhus och var endast sedd som en uppvärmningssport för de som skulle spela fotboll. På herrsidan drog landskamper för handboll igång år 1930 och var för första gången med i ett OS-mästerskap 1936. Där spelade man utomhus, elva mot elva, alltså precis som i dåtidens och dagens fotboll. Det drog inte igång igen på många decennier därefter, just i det mästerskapet såg man handboll som en uppvisningssport som aldrig riktigt skulle komma att bli stor. Men världsmästerskapet spelades redan två år senare och fortsatte att spelas vartannat år. Inte förrän 1972 då München och Tyskland var värd för OS-mästerskapet återkom handbollen och blev en officiell olympisk gren för herrarna. Fyra år senare var Montreal, Quebec, Kanada värd för OS och då blev även damernas handboll en officiell olympisk gren. Förutom VM och OS spelas även ett europeiskt mästerskap i handboll med jämna mellanrum.

En handbollsplan är ungefär 40 meter lång och 20 meter bred och spelas under två halvlekar som är 30 minuter vardera. Man får totalt ha sex spelare ute samtidigt per lag, att ha målvakt är inte ett krav. Men den spelare som ”agerar” målvakt är tvungen att bära en väst, för att kunna rädda skott och vara inne i målområdet. När man väl har bollen så måste man studsa den hela tiden och man får ta max tre steg utan att studsa bollen. Man får dock inte studsa bollen, sen fånga den och studsa den igen. Då döms man för foul och bollen går över till motståndarlaget, detta kallas frikast.